Metal halindeki cıva, vücutta emilmediğinden, zehirli değildir, fakat cıvanın eriyebilen tuzları, çok tehlikeli zehirlerdendir. Zehirlenme, akut veya kronik olabilir.
Akut zehirlenme:
Belirtileri: Ağız ve boğazda şiddetli, yakıcı ağrı, kusma, ishal, karın ağrısı, kollaps’tır.
Tedavi: Hemen süt içinde dövülmüş çiğ yumurta verilmelidir. Bunun nedeni, bu gıdanın etkisiyle, cıva tuzlarının çökelip, eriyerek emilebilir durumdan çıkmasıdır. Mideyi, mümkün olduğu kadar çabuk yıkamak gereklidir. Zehirlenmeyi izleyen birkaç gün içinde Dimercaprol verilmeli vehastada dikkatle böbrek yetmezliği belirtileri kollanmalıdır. Bu gibi belirtiler ortaya çıkar çıkmaz da, gerekli tedavi yapılmalıdır.
Kronik zehirlenme: Endüstride, inorganik ve organik cıva bileşimleriyle uğraşanlarda rastlanan bir tür zehirlenmedir.
Belirtileri:
1. İnorganik cıva bileşimleriyle zehirlenme: Hasta, kilo kaybeder, dişetleri iltihabı belirdiğinden, nefesi kötü kokar, halsizlik, titreklik görülür ve böbrek yetmezliği belirtileri ortaya çıkabilir. Hastada tükürük miktarı çok fazlalaşabilir.
2. Organik cıva bileşimleriyle zehirlenme: Başlıca etkilenen sistem, merkez sinir sistemidir. Hastanın görme yeteneği bozulur, hareketleri kabalaşır ve dengesini kaybeder. Hastanın konuşması da bozulmuştur.
Tedavi: Hasta, cıvalı ortamdan ayrılmalı, bol sıvılı iyi bir diyet uygulanmalı ve genelsağlık durumu sıkı kontrolde bulundurulmalıdır. Gereken şekilde diş tedavisi yapılmalı, fazla tükürük salgılanmasına karşı da belladonna karışımları verilmelidir. Kronik zehirlenme belirtileri uzun süre kalabilir, hatta organik bileşimlerle olan zehirlenmede durum hiç iyileşmeyebilir. Dimercaprol, sodium calcium edetate ve penicillamine, vücutta birikmiş cıvanın atılmasına yardımcı ilaçlardır. Bkz. Pembe Hastalık.