06.08.1939 tarihinde Hopa'nın Esenkıyı (Azlağa) köyünde dünyaya gözlerini açtı. İlkokulun iki yılını köyünde , diğer yıllarını ise ortaokul ve Yapı Sanat Enstitüsü ile beraber Rize'de okudu. 1960 yılında Erzurum İnşaat Tekniker okulunu bitirdikten sonra yedek subay öğretmen olarak vatani görevini yaptı. Gelibolu'da 2 yıllık öğretmenlik görevinden sonra İzmit'te SEKA Kağıt fabrikalarında 2 yıl kadar tekniker olarak çalıştı. 1963 yılında İstanbul Yüksek Teknik Okulu (Yıldız) İnşaat mühendisliği böülümüne girdi. 1968 yılındaki mezuniyetin ardından Karayolları 15. Bölge Müdürlüğü emrinde Safranbolu-Bartın yolu şantiye şefliği görevine getirildi. 1969 yılında eşi Perihan Hanım ile evlendi. 1975 yılında Karabük Demir-Çelik İşletmeleri bünyesindeki İnşaat ve Etüd Planlama Müdürlüklerinde 20 yıl sürekli görev yaptı.1995 yılında fabrikanın özelleştirlmesi üzerine emekliye ayrılan AVCI , eşi ve iki çocuğu ile beraber İzmit'e yerleşti.
İzmit'te bir çok dostu ile beraber , yıllardır özlemi çekilen SİMA Doğu Karadenizliler Vakfı'nı kuran Avcı , halen vakfın kültürel yayın organı SİMA dergisi'nin Yazı İşleri Müdürlüğü'nü yürütmektedir. 1999 yılında ŞURİMŞİNE(CAN YOLDAŞ) adlı Lazca- Türkçe bir şiir kitabı yayınlayan AVCI'nın , Lazca-Türkçe bir tiyatro oyunu da baskıya hazırlanmaktadır.
AVCI'nın Lazuri Nenaçkina(Lazca Dilbilgisi) isimli , yayınlanan çalışması ,(Kitaplar sayfasında ön kapak kısmı görülmektedir.) dört yıllık bir emeğin ürünüdür. Yılmaz Avcı'nın son çalışması olan "Lazuri P`arametepe" (Lazca Masallar) Türkiye'de "Lazca masal kitabı olarak ve Edebi bir dille yazılmış tek Lazca kitap olarak" alanında bir İLK'tir.
AVCI , halen İzmit'te yaşamkta, Laz dili ve kültürü üzerine çalışmalarına yılmadan devam etmektedir. Bütün çabası bu güzel dilin ve kültürün , yaşaması ve yaşatılması içindir.
KAYNAK: LAZURİ NENAÇKİNA.
Düzenleyen: Mustafa Bayındır