• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/yazicilarbilgisayar
  • https://twitter.com/YAZICILARGROUP
Hopanın Penceresi

YAZICILARBİLİGİSAYAR

HOPA İŞ MERKEZİ KAT:2 NO:114-115 Hopa / Artvin

Casper Bölge Bayisi ve Teknik Servisi Tel  :90 466 351 20 10 Faks:90 466 351 20 11

yazicilar@yazicilar.net

TSE Yetkisi Bulunan Teknik servis. Bölgemizde ,Yüksek miktarda ürünü bulunduran En eski ve Tek Bilgisayar firması.

İnternet Site Yapımı, Bilgisayar ve Bilgisayar yan ürünleri,Sarf Malzemeleri

Site Haritası
Hava Durumu

Artvin Arı Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu, Artvin Valisi Ömer DOĞANAY ‘ı Makamında Artvin Arı Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Necmi YAZICI Birliğin çalışmaları Hakkında bilgiler verdi.

Artvin Arı Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu, Artvin Valisi Ömer DOĞANAY ‘ı Makamında 
   Artvin Arı Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Necmi YAZICI Birliğin çalışmaları Hakkında bilgiler verdi. Ardından Artvin Arıcılarının yeni Taleplerinden bahsetti.ziyaret ettiler.

 
   Vali DOĞANAY Arıcıların her talebini dikkatle not alarak, gelecek günlerde bu taleplere gereken desteği vereceğini dile getirdi. Ayrıca Vali DOĞANAY Üreten İnsanların her zaman yanında olduğunu ve gereken her türlü desteği vereceğini söyledi.

   Artvin de Üretilen Bal miktarının Küçümsenmeyecek miktarda olduğunu, geliştirilmesi için projelendirme konusunda da çalışmalara en kısa zamanda başlanacağı hususunu dillendirdi.

     Artvin Arı Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Necmi YAZICI Artvin Valisi Ömer DOĞANAY ’a Verdiği bilgiler;

Birliğimizin Mevcut Durumu:
2003 yılının ilk aylarında kurulan, Artvin İli Arı Yetiştiricileri Birliğimize bu güne kadar 1.135 arıcı üye katılmıştır.
Bu üyelerimizin 2016 yılı itibarıyla Bakanlığımız (AKS) Arıcılık Kayıt Sisteminde kayıtlı Arı kovan plakaları takılı aktif 95.000 arı kovanımız vardır.
Bal üretimimiz bazı yıllar değişmekle birlikte yıllık 1200 ton civarındadır.

Valilik makamının katkıları ve yeni taleplerimiz.
  • 2014-2016 yıllarında Valiliğimiz öncülüğünde Tarım Bakanlığımızın %50 hibe Bütçeleri ile ilimizde arıcılığın geliştirilmesi projesiyle hayata geçirdiğimiz 10.000 adet ’’ Polen Tuzaklı Termo Taban Dağıtımı Projesi’’, %50 hibeli 300 adet ‘’Elektroşok Çit Sistemi’’, %100 hibeli 1.000 adet ‘’Saf Kafkas Damızlık Ana Arı Projesi’’ ile neredeyse bütün üyelerimiz bu desteklerden faydalanmıştır.  Arıcılarımıza yapılan bu önemli destekler için çok teşekkür ederiz.
 
  • Talebimiz Valiliğimiz öncülüğünde, il tarım müdürlüğümüzün koordinesinde  % 50 hibeli Polen Tuzaklı Termo Taban ve Elektroşok Çit sistemi dağıtım projeleri yenilenerek arıcılarımıza 2017 yılı içerisinde de desteklenmesini istiyoruz.
 
  • 2015 yılında Valiliğimiz katkıları ile il müdürlüğümüzün projelendirdiği Borçka ilçemize satın alınan kek makinesi Birliğimize teslim edilmiştir. Birliğimizce kurulumu gerçekleştirilen kek makineleri arıcılarımızın hizmetine sunulmuştur. Yapılan destek için çok teşekkür ediyoruz.
 
  • Uygun görülmesi halinde kek makinesi olamayan Arhavi ilçemiz kalmıştır. Arhavi İlçesi arıcılarımızın da kullanımına sunulmak üzere Kek makinesi satın alınarak üyelerimize tahsis edilmesinin sağlanmasını istiyoruz. 
 
  • Gürcistan devletinden ilimize gelen turistlerin kaçak yollardan yanlarında getirdikleri Ana Arı, Bal ve diğer arı ürünleri özellikle sahil ilçelerimizde kurdukları pazarlarda sattıkları herkesçe bilinmektedir. Bu konudaki şikâyet ve çabalarımız hep sonuçsuz kaldı. Açıkta satılan bal ve diğer arı ürünlerinin denetimlerinin sıklaştırılarak caydırıcı cezalar uygulanmasını istiyoruz. Bu konunun çözümü konusunda valilik makamının desteğine ihtiyaç duymaktayız.
 
Böyle bir uygulama tüm ilimiz çapında yapıldığı zaman, etiketsiz ve markasız olarak piyasaya sürülen bal ve diğer arı ürünleri satışını yapan kişileri ortadan kaldıracak. Dolayısıyla gerçek bal üreticilerin büyük çoğunluğu da Bal dolum ve paketleme tesisimize gelip gıda kodeksine uygun olarak ballar paketlenerek tüketicilerimize güvenle sunulacaktır.
 
  • İlimiz saf Kafkas arı ırkının gen merkezi konumunda olup bakanlığımızca koruma altındadır. Kafkas arı ırkının korunmasını çok önemsiyoruz ve korunması konusunda İl/İlçe tarım müdürlüklerimiz ile birlikte birliğimiz büyük çabalar sarf etmektedir.
Diğer illerden farklı olarak arı kolonisi ve bal satış fiyatlarımız çok yüksek bedellerle yapılmaktadır. Bir arı kovanı arı satışı dışarıda 150-200 TL fiyat aralığında yapılmaktadır. İlimiz de ise 600-700 TL den satılmaktadır. Bir kilogram bal satış fiyatı dışarıda 10-20 TL den alıcı bulamazken İlimizde 50 ila 200 TL den satılmaktadır.
 
   Tarım Bakanlığımızca tescil edilmiş çok kıymetli Kafkas arı ırkımızın korunması noktasında bazı sıkıntılarımız vardır.

   Şöyle ki; Arı kovanlarımızın özellikle kış kayıplarında başı çeken arı zararlısı olan Varroa tahribatına karşı bu değerli arımızın mücadeledeki yetersizlikten kaynaklı arı ölümleri olmaktadır.

   Bu arı ölümlerinin hibe projeleri ile desteklenmesi halinde toplu mücadele yöntemi ile engelleneceğini düşünüyoruz. Bu konuda il tarım müdürlüğümüzün yürüttüğü AKAK Projesi desteğiyle yapılaması konusunda teklif te bulunduk. Valiliğimizin önerisiyle de bu çok önemli arı varlığımızın korunmasına büyük katkı sunulacağı kaçınılmazdır.
 
  • Arıcılığımızı doğrudan etkileyen diğer bir önemli sorunumuz. İlimiz arıcılarımızın Büyük çoğunluğu Ardahan İline ‘’Bal Üretimi’’ için, Ardahan arıcılarının da ilimize ‘’Arı Kışlama’’ amacıyla gidip gelmekteyiz. Bu arı hareketleri her yıl her iki valilik makamlarının yayımladıkları valilik genel emirleri ile yapılmaktadır.
   Bazı yıllarda Ardahan ve Artvin illerinde yaşadığımız gezginci arıcılarının yaşadıkları problemlerin çözümü konusunda her iki ilin il tarım müdürlükleri ve il birliklerimiz bir araya gelerek o dönemlere ait sıkıntıların giderilmesi konusunda birçok kararlar alınarak sorunlar büyük ölçüde çözüme kavuşturulmasın sağladık.

   2016 bal sezonu sonrasında Ardahan ilindeki birlik üyesi arıcılarının büyük çoğunluğu kendi aralarında yaptıkları toplantıda sözde aldıkları kararları gereği, Bundan sonra Artvin iline arılarını getirmeyeceklerini ve 2017 yılı bal sezonu içerisinde de Artvin den gelecek olan arıcıların Ardahan iline arı girişlerinin yapılmasını istemediklerini biliyoruz.

   Valilik makamında talebimiz, Eski yıllarda olduğu gibi Valilik düzeyinde bir organizasyon ile paydaşların bir araya gelmesi ile arıcılarımızın 2017 bal sezonunda yaşanması muhtemel kargaşa ve sıkıntılarımızı ortadan kalkmasına vesile olacağını düşünüyoruz. Bu konuda desteğinize ihtiyaç duymaktayız.
 
 
  • Birliğimize Arsa Tahsisi Yapılması halinde düşüncelerimiz
 
Tahsis edilecek arsa üzerinde 2 katlı birliğimize çok amaçlı bina yapmayı hedefliyoruz.
Birinci katında;  Arıcılık müzesi, Bal paketleme tesisi, Bal analiz laboratuvarı, Birlik çalışma ofisi, Arıcılık malzemeleri satış işyeri, Kek üretim atölyesi, Temel Petek Üretim tesisi konuşlandırılacak.
İkinci Katında; Toplantı salonu aynı zamanda bu toplantı salonu İlimiz halkına açık birliğe gelir getirici ‘’Çok Amaçlı Salon’’ niteliğinde düğün salonu yapmayı hedefliyoruz.
  • Bu bina inşaat giderlerinin karşılanmasında,
  • Bir bölümünde, hibe projelerinden yararlanacağız, (Dokap ve Kırsal kalkınma projeleri)
  • Bir bölümü üyelerimizin katkısı olacak veya banka kredilerinden yararlanacağız,
  • Diğer bölümleri Artvinli işadamlarına öneriler sunacağız.
Bu doğrultuda Artvin arıcısına yakışır bir tesisi kazandırmak istiyoruz. Bu fikrimize destek verilmesini çok önemsiyoruz.


954 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın